Essentiële oliën

Hoofdoliën: Mandarijn, Citroen, Limoen, Lavendel, Jeneverbes

Mandarijnolie (€7,25)
is een mooie olie die je, door zijn zonnige karakter, kan gebruiken voor jong en oud. Mandarijnolie is goed in te zetten in drukke en onrustige periodes. Het zal je vrolijker maken, het leven lijkt minder zwaar en het slapen wordt gemakkelijker. Mandarijnolie heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel.

Mandarijnolie zal de speelse creativiteit in je naar boven halen en de speelse dingen in het leven krijgen opnieuw de aandacht. Het is een zonnige, warme en vrolijke olie die het onbezorgde kind naar boven haalt. Mandarijnolie is het veiligste middel voor kinderen met buikpijn en een slechte spijsvertering. Het is ook de eerste olie die je op de huid van je kindje mag proberen ALTIJD VERDUND!

Mandarijn bezit veel eigenschappen die we ook bij andere citroenoliën zien, zowel op fysieke als op het subtiele niveau, maar dan in een meer verfijnde en delicate vorm. In zijn zachte, zoete geur is een aankondiging van geluk te bespeuren, speciaal voor kinderen. Deze olie helpt het kind met zijn onbezorgdheid in contact te komen. Aan haar frisse, onschuldige vrolijkheid kan niemand weerstand bieden. Het is niet verwonderlijk dat juist kinderen aan deze olie heel duidelijk de voorkeur geven boven ieder andere.

Mandarijnolie kan goed ingezet worden bij kinderen met aandoeningen zoals bij: buikpijn, driftbuien, gebrek aan eetlust, spanning, bedplassen, angst, verdriet, humeurigheid, rusteloosheid, hyperactiviteit, misselijkheid en slapeloosheid. Ze werkt opbouwend na uitputtende ziekten en een crisis.

Citroenolie (€8,70)
is een zeer verfrissende en helder makende olie. Citroen werkt antiseptisch en versterkt het immuunsysteem. Citroen is een geliefde kinderolie. Deze olie is dan ook goed in te zetten bij kinderen die piekeren en veel in hun hoofd zitten en zich hierdoor niet kunnen concentreren.

De olie heeft een verhelderende werking, is zeer verfrissend en engergiek. Citroenolie is goed voor kinderen die onzeker zijn. Citroenolie heeft de kwaliteit om twijfel te verdrijven en het vertrouwen te vergroten. Citroen brengt een frisse wind door de ziel, brengt je direct in het hier en nu en wordt ingezet bij geestelijke uitputting, oververmoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan initiatiefneming en onverschilligheid. Citroenolie versterkt de concentratie, ondersteunt de opmerkzaamheid en ondernemingslust en heeft een positieve invloed op de geestelijke creativiteit en flexibiliteit.

Doordat citroen een antibacteriële werking heeft en het lichaam stimuleert tot het aanmaken van antistoffen wordt deze olie vaak ingezet bij griep.

Limoenolie (€7,80)
is een nog subtieler en zoeter dan citroen en is hierdoor bij kinderen en pubers een favoriete olie. Limoenolie is de meest sprankelende en meest frisse van alle citroenoliën. De werking ervan is daarom zeer verfrissend en opbeurend. Op droevige momenten werkt ze als een vrolijke noot die je binnen de kortste keren aan het lachen maakt en je herinnert aan de prettige kanten van het leven. Limoenolie bevordert de eetlust en de spijsvertering en helpt ook bij spijsverteringsstoornissen. Door de ontsmettende, antivirale, antibacteriële en koortsverlagende eigenschappen is het een goede olie om in te zetten bij: verkoudheid, griep, koorts en aandoeningen aan de luchtwegen en de keel. Het versterkt ook het immuunsysteem.

Een vette huid en aandoeningen als acne, steenpuisten en wratten kunnen ook behandeld worden met limoenolie. Limoenolie heeft een herstellende en versterkend effect op de gehele persoon en is befaamd omdat het de alertheid en assertiviteit vergroot.

Lavendel (€10,80)
is een geliefde en mooie kinderolie. Lavendelolie laat een sfeer van zuiverheid, frisheid, rust en orde ontstaan. Zij verdrijft slechte gedachten, depressies worden lichter, en de zielshuishouding komt weer in evenwicht. Lavendelolie levert het gevoel alsof de ziel door een grondige voorjaarsschoonmaak is gegaan. Lavendel is een sterk kalmerende rustgevende maar subtiele olie. Door haar ontspannende en kalmerende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere rust en ontspanning te bereiken bij kinderen. Het gebruik van lavendel kan helpen bij onrust en slaapproblemen. Lavendel is een van de beste oliën om te verdampen in de kamer om te reinigen en te zuiveren van negatieve energie. De evenwicht brengende werking is nuttig bij stemmingswisselingen.

Lavendel kan goed worden ingezet bij kinderen met: slaapproblemen, groeipijn, spierpijn, buikpijn, en verkoudheid. Lavendelolie is reinigend, harmoniserend, opbouwend, stimulerend, kalmerend en verfrissend. Lavendelolie is ook goed te gebruiken als er sprake is van nervositeit, stress, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, benauwdheid, ergernis, extreme wisselende stemmingen, melancholie en depressie. Lavendel helpt ook goed bij huidklachten zoals eczeem.

De lavendel spijk is goed in te zetten bij pubers en wordt ook veel gebruikt voor sporters.

Jeneverbes (€13,50)
geeft innerlijke kracht en vertrouwen aan kinderen. Jeneverbesolie helpt in het bijzonder op de dagen waarop helemaal niets wil lukken en men het liefste alles erbij neer zou willen gooien. Het is een sterk reinigende, zowel lichamelijk als geestelijk. Jeneverbesolie kan doorbrekend werken bij kinderen en volwassenen die vastlopen, geeft openheid en beweging. Zij helpt ons emoties los te laten die ons afhankelijk en slaafs maken. De olie brengt balans. Zij reinigt de gevoelswereld van het kind als het door andere mensen ‘slechte trillingen’ heeft opgelopen. Het neemt de afvalstoffen uit het lichaam mee, maar helpt ook de negatieve energie die van andere mensen in jouw energie zijn blijven hangen te verwijderen.

Jeneverbes werkt kracht gevend, opbouwend bij gebrek aan energie, angst, zwakte; het zuivert de atmosfeer en ondersteunt concentratie en meditatie. Jeneverbesolie is een reinigende en ontgiftende olie, geschikt voor zowel het fysieke als het energetische lichaam. Ze bewijst grote diensten voor de opruiming van opgehoopte negatieve energieën, vooral als die opeenhoping ontstaan is door contact met mensen met wie men zich op geen enkele manier verwant voelt. Dat kan bijvoorbeeld als je tijdens contacten met individuele personen met boosheid of onwelwillendheid behandeld bent of als je niet te ontlopen contacten hebt gehad met mensen wier energie, daden of manier van leven lijnrecht tegenovergesteld aan jouw normen en waarden en overtuigingen zijn.

Ø  Contra-indicatie: heel laag doseren bij kinderen en op een gevoelige huid. NIET gebruiken bij nier -en hartklachten.

Midden oliën: Cypres, geranium en patchouli

Cypres (€9,40)
olie is heel goed voor kinderen vanwege het kalmerende effect en de goede invloed op de luchtwegen (bij gebruik van de olie in een brander/verdamper). Praatgrage kinderen hebben baat bij de kalmerende eigenschappen van de Cypres. Ook heeft Cypres een positieve invloed op boosheid.

Het kan goed werken bij overgangssituaties, zoals verandering van school, verhuizing, sterfgeval of een scheiding. Cypresolie helpt wanneer een kind uit de realiteit vlucht of verstrooid is. Cypres werkt als een schouderklop: ’Beheers je!’ Cypresolie troost als je veel moet huilen, houdt bij elkaar als je ‘uit elkaar dreigt te vallen’, versterkt een ontwricht zenuwstelsel en brengt het weer in vorm. Cypres houd je in toom en herinnert je aan het wezenlijke, als je je levensenergie verspilt. De essence werkt concentrerend, samentrekkend in geestelijk, psychisch en lichamelijk opzicht. Cypres helpt daar waar men te los is, te veel vervloeit, de perken te buiten gaat.

Cypresolie verzacht en geeft steun aan kinderen die te veel van zichzelf eisen.

De werking van de Cypresolie bestaat voornamelijk uit het geven van structuur het sterken van de zenuwen en het verzachten van de moeilijke momenten in het leven.

Geranium (€19,50)
is een fijne olie voor kinderen om ergernissen, spanning, onrust en stress los te laten. Geranium geeft innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Het kan het kind helpen als hij zich zelf kwijt is en met zijn gevoelens overhoop ligt. ( angst, boosheid, onzekerheid). Geranium geeft grip op psychische en lichamelijke pijnen. Geraniumolie heeft uitstekende in evenwicht brengende eigenschappen.; helpt bij het losmaken van emoties, kalmeert en ontspant bij hevige emotionele druk. Geranium is een geschikte olie tegen zwaarmoedigheid en depressie. Het herstelt het innerlijk evenwicht. Het kan depressie, stress en zenuwspanningen verminderen. Geranium kenmerkt zich door haar omhullende vriendelijke troostende kracht. Waar de geranium heerst, wordt gewerkt in vriendelijke zachtheid, wordt het fijne in het leven aanvaard en worden nare stemmingen, wrok en dergelijke weggewerkt. Geraniumolie heeft een grondig reinigende werking op zowel lichaam als geest. Deze olie stimuleert het lymfvaatstelsel en is door zijn ontsmettende, ontstekingsremmende en samentrekkende werking prima bij huidaandoeningen. Het heeft een versterkend effect op het zenuwstelsel, is erg kalmerend in een warm bad en geeft energie in een kouder bad. Geranium kan hoofdpijn verminderen en is pijnstillend. Geranium verdrijft nare gedachten en onvriendelijke stemmingen en opent de ogen voor de mooie kanten van het leven.

Aardeolie: Patchouli en Vetiver

Patchouli (€8,75)
heeft speciale waarde voor ‘dromerige kinderen’ en kinderen die de neiging hebben zichzelf voorbij te lopen en hierdoor niet goed in contact zijn met hun eigen lijf. Patchouli brengt evenwicht en rust. Je eigen ruimte innemen, je eigen grenzen verleggen. Kinderen die Patchouli prettig vinden, kunnen moeite hebben met het verleggen van hun grenzen, of juist over hun grenzen of die van andere heen gaan. Patchouli is een goede olie om je eigen grenzen te leren kennen en beschermen. De olie versterkt en stimuleert het zenuwstelsel bij matig gebruik, maar werkt verdovend in grote doses. Patchouli verhoogt de helderheid van geest en objectiviteit en is goed bij depressie, angst en stress. Patchouli-olie is stimulerend en zeer versterkend.

Vetiver (€29,75)
brengt harmonie in de 7 hoofdchakra’s, ze brengt ze in evenwicht. Vetiver olie is sterk aardend en is een ideale olie voor al diegene die het contact met hun lichaam hebben verloren door dagdromen of meditatie. De olie is ook heel geschikt om het 3e chakra, de zonnevlecht te sluiten. Als je te openstaat en je bent een spons geworden die alle indrukken uit de omgeving opzuigt is het belangrijk de zonnevlecht te sluiten. Vetiver samen met een druppeltje Lavendel in je handen smeren en op de huid of in de energie van het 3e chakra tegen de wijzers van de klok in masseren. Het chakra zal zich sluiten. Het is een zeer aardende olie je zal omarmen en koesteren.

Heeft een zware, aardachtige en rokerige geur met een zoete ondertoon. Vanwege deze typische geur is vetiver olie in vele parfums te vinden. De olie is bekend om zijn kalmerend en rustgevend effect.

Werking voor je lichaam: Als je gevoelig bent voor allerlei prikkels om je heen en je daar moeilijk voor kunt afsluiten, kun je veel onrust en weinig focus ervaren.  Deze essentiële olie kalmeert het zenuwstelsel, Vetiver brengt meer balans. Bij hoog gevoelige of hoog sensitieve mensen komt er veel op je af en is je hoofd is alsmaar bezig met verwerken en connecties maken. Dat is natuurlijk erg vermoeiend en hoe fijn is het als een 100% natuurlijke olie hierbij kan ondersteunen.

Vetiver is een goede ondersteuning bij krampen, het kalmeert en werkt voor versterking van je immuunsysteem.

Vetiver is goed bij slapeloosheid als je te druk bent in je hoofd, maar ook bij extreme zenuwachtigheid en angst is dit een goede keuze. Deze olie haalt je echt “uit je hoofd”. Een paar druppels in de diffuser, in de nek of onder de voeten kunnen echt een verschil maken.  Het werkt als een natuurlijke rustgever en verlicht stress en ondersteunt bij het herstel van trauma’s en shock.

Ook wordt deze olie ingezet om een verstoorde hormoonspiegel weer in balans brengen (de overgang).