Buidelzorg over Aromatherapie

Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. Heel lang geleden werd de magische werking van bloemen, planten en kruiden ontdekt. Het extract noemen we essentiële olie, ook wel etherische olie. Deze wonderlijke oliën helpen ons onze body, mind en soul in balans te brengen.

Uit onderzoek blijkt dat geuren onze stemming kunnen beïnvloeden. Zo helpt lavendel je te ontspannen en beter te slapen. Mandarijn vrolijkt je op. Citroen en limoen versterken je concentratie en Cipres helpt je bij stress of overgangssituaties, zoals verandering van school, verhuizing, sterfgeval, of een scheiding.

Koop altijd een 100% essentiële olie en check of de olie geschikt is voor kinderen. Bewaar ze altijd veilig en laat kinderen nooit essentiële olie innemen. Gebruik de pure essentiële olie alleen om te verstuiven in een aromalamp, of op een geursteen.

De reuk is een sterk zintuig. Zodra er ook maar één zintuigcel in de neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen. Het reukorgaan staat in contact met het limbisch systeem. Hier bevinden zich het geheugen en de emoties. Je hebt misschien bepaalde geuren die je terugbrengen naar een herinnering aan vroeger.

Het woord aromatherapie kan misleidend zijn omdat het suggereert dat het een vorm van genezing is die uitsluitend via het reukorgaan werkt. Dit is niet het geval. Essentiële oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedvaten. Op die manier hebben essentiële oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. Essentiële oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam. Dit kan wel 24 tot 36 uur duren. De essentiële oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart en uiteindelijk door het hele lichaam vervoerd.

De werking van de oliën mag nooit onderschat worden. Dit geldt vooral voor kinderen, zij zijn het meest gevoelig als het om geuren gaat. Twee voorbeelden hiervan zijn:

•    Mandarijn brengt een speelse creativiteit naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen en de speelse dingen in het leven weer de aandacht krijgen. Het is een zonnige, vrolijke en warme olie die het onbezorgde ‘kind’ naar boven haalt. Mandarijnolie is het veiligste middel voor kinderen met buikpijn en een slechte spijsvertering. De olie is verwarmend, troostend, verzachtend, goed voor zwangere vrouwen, rusteloosheid, slapeloosheid, opmonterend, inspirerend, opbouwend. Ze helpt bij spanningen, bedplassen, angst, verdriet, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Ze werkt opbouwend na uitputtende ziekten en een crisis.

•    Lavendel is een geliefde en mooie olie. En kan goed ingezet worden voor slaapproblemen, groeipijnen, buikpijnen en verkoudheden. Lavendelolie is reinigend, harmoniserend, opbouwend, stimulerend, kalmerend, verfrissend. Ook te gebruiken als er sprake is van nervositeit, stress, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, benauwdheid, ergernis, extreme wisselende stemmingen, melancholie en depressie. Lavendelolie laat een sfeer van zuiverheid, frisheid, rust en orde ontstaan. Zij verdrijft slechte gedachten, depressies worden lichter, en de zielshuishouding komt weer in evenwicht. Lavendelolie geeft het gevoel alsof de ziel door een grondige voorjaarsschoonmaak is gegaan. Lavendel is een van de beste oliën om verdampt of verstoven de kamer te reinigen en te zuiveren van negatieve energie. Lavendel is heel breed inzetbaar en voor veel klachten te gebruiken. Dit is ook de reden waarom er in veel kind-oliën heerlijke lavendel is verwerkt. Omdat kinderen van nature open en ontvankelijk zijn reageren ze snel en positief op de werking van etherische oliën. Steeds vaker wordt aromatherapie bij kinderen en ook de overgevoelige toegepast. Thuis maar ook op school. En dat is ook niet verwonderlijk want bij de opvoeding kan aromatherapie ondersteuning bieden op het gebied van gezondheid, preventie, geluk & welzijn.

Ik ontdekte dat juist het subtiele niveau van de oliën mooi aansluit in het werken met (gevoelige) kinderen. De Aromatherapie is dan ook een mooie ondersteuning binnen therapie of massage. De grootste twijfel die er is over Aromatherapie is: “Kan het wel effect hebben?” Ook ik ben met een gezonde scepsis aan een cursus begonnen en buiten mijn persoonlijke resultaten beschik ik inmiddels over de resultaten van vele kinderen die het “beter” gaat dankzij het inzetten van de oliën. Vooral bedplassen is een vaak slepend en lastig probleem deze gaat gepaard met schaamte van het kind en het nee zeggen bij logeerpartijtjes. Heel wat kinderen zijn goed opgedroogd dankzij de aromatherapie!

ADD en ADHD
In Amerika heeft 11% van de schoolgaande kinderen de diagnose ADHD. Er zijn meerdere manieren om op een natuurlijke manier met hyperactiviteit om te gaan. Je kunt op voeding letten; (suiker, E621), voedingssupplementen (Omega 3) etc. geven maar je kunt ook de emotionele en mentale balans van een kind met diagnose ADHD verbeteren met aromatherapie. Uit studies blijken o.a. de volgende essentiële oliën een natuurlijke middel bij symptomen van ADHD: mandarijn en Lavendel. Mandarijn brengt ontspanning en rust. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en heeft een positief effect op zijn stemming vanwege de bestanddelen linalool en linalyl acetaten.

Hoe ga je te werk: Masseer je kind voor het slapengaan met massageolie:
Mandarijn en Lavendel. Vooral de buik en onder de voeten is belangrijk. De voeten bevatten alle reflexzonepunten. Let wel op dat je kind dan niet meer zijn of haar bed uitgaat i.v.m. gladheid en olievlekken op je vloer. Doe anders een paar sokken aan. Desgewenst kun je ook een geursteen bij het bed zetten, of een Aromalampje met mandarijn en Lavendel gebruiken. Ideeën genoeg!

Voor uitgebreide massage tips voor het hoofd, buik en voeten neem je contact op met Buidelzorg van www.buidelbaby.nl.

Voetbad
Een dag is vaak heel intensief. Bij gevoelige mensen (en kinderen) kunnen de indrukken van de dag echt in hun lijf gaan zitten. Niet alleen op de dagen dat ze naar werk/school gaan maar ook in het weekend. Wanneer ze bijvoorbeeld op zaterdag gaan sporten dan kunnen ze dit als heel intensief ervaren. Zowel bij verlies als winnen komen veel emoties aan de orde. Een voetbad is dan een heel mooie manier om echt even los te komen van de indrukken van de dag. Er zal minder onrust in het lijf ontstaan doordat hij via het voetbad uitgenodigd wordt om zijn emoties los te laten. Als je met alle indrukken van de dag je bed in gaat, kan je de nieuwe dag starten met een lijf dat nog vol is met de energie van die dag ervoor of zelfs verder terug. Een gevoelig persoon kan hierdoor onrustig worden. Bij kinderen kan zich dit onder andere uiten in snel boos worden, bedplassen, huilen en niet weten waarom, en buikpijn.

De oplossing voor een gevoelig persoon kan een voetbad zijn voor het slapen gaan. Een voetbad met oerzeezout, een hoofdolie, eventueel wat gemberpoeder en lauwwarm water met neutrale badolie is een goede ontlading van spanning, onrust en overtollige energie. Hoofdoliën zoals citroen, mandarijn, limoen, jeneverbes en lavendel zijn de meest geschikte oliën voor in een voetbad. Deze hebben letterlijk een verfrissende uitwerking op het hoofd. Het voetbad kan een onderdeel worden van het avondritueel. Even een momentje voor je zelf door een boek te gaan lezen of naar muziek te luisteren wanneer je met je voeten in het voetbad zit. Dit brengt rust en ruimte in je hoofd en geeft je een vast punt om de dag los te laten.

Alle citrusoliën komen overeen met het hoofd. Samen worden deze oliën dan ook wel hoofdoliën genoemd (citroen, mandarijn, limoen, jeneverbes, lavendel). De hoofdoliën zijn de lichtste oliën en zijn het best in te zetten als men voor het eerst gebruikmaakt van essentiële oliën
De oliën die gewonnen worden uit het middengedeelte van de bloem/plant corresponderen met het middengedeelte van het lijf (cipres, geranium). Ook hier heeft elke olie apart weer zijn eigen specifieke kwaliteiten. Als laatste hebben we de onderkant van de plant en de wortels. Deze staan in verbinding met de aarde en het zijn dan ook de producten die ons de kracht geven om met beide benen op de aarde te staan (patchouli, gemberpoeder). De werking hiervan mag nooit onderschat worden, zeker niet bij gevoelige kinderen. Daarom is het altijd goed om voor een voetbad ook met een olie te starten die uit het hoofdgebied komt.