Draagdoeken

Waarom dragen we?

Het gebruik van een draagdoek is een van de oudste manieren om je baby te dragen. In veel culturen en werelddelen is het een hele populaire methode. In Nederland begint de draagdoek ook steeds populairder te worden. Er zijn gelukkig steeds meer ouders die ervoor kiezen hun kindje op deze manier te dragen.

Baby’s die gedragen worden in een draagdoek zijn vaak rustiger en huilen minder. Het is zeer ontspannend en door het rechtop dragen werkt het ook kalmerend bij krampjes en reflux. Wat bij het dragen voorop staat is de hechting en binding van ouder en kind. Deze wordt door het dragen enorm opgebouwd en versterkt. Een betere basis kun je je als baby niet wensen: een ouder die haar warmte en bescherming direct liefdevol deelt. De ouder heeft de handen vrij en kan hierdoor ook aandacht besteden aan een ander kindje, het huishouden of hobby's.

Heb je een kindje dat veel huilt? Veel lichamelijk contact nodig heeft? Of ben je nieuwsgierig of het wat voor jullie is? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via info@buidelbaby.nl.

Ergonomisch dragen

Het is ontzettend belangrijk dat je kindje in de draagdoek of draagzak goed ondersteund wordt. Dit betekent ondersteuning van knieholte tot knieholte. Je draagt je kindje ergonomisch door hem of haar in de spreid-/hurkhouding te dragen. Hierbij zitten de knietjes hoger dan de billetjes en heeft je kindje een licht gebolde rug. Dit is een natuurlijke houding zoals het in de baarmoeder graag zat. De heupjes staan nu in de juiste positie; de heupkop sluit in de heupkom.

Een ergonomische drager houdt rekening met de anatomie van zowel het kindje als de drager. Ook draag je je kindje áltijd met het gezicht naar je toe. Het is onmogelijk om de spreid-/hurkhouding te creëren als je je kindje met het gezicht naar voren draagt. Dan wordt namelijk de rug hol geduwd en hangen de beentjes van je kindje recht naar beneden. Dit is niet goed voor de heupjes. De heupkop sluit dan niet in de heupkom. Vindt je kindje het fijner om wat meer te zien? Draag hem dan op je heup of rug. Ook de juiste draaghoogte en comfort voor ouder en kind zijn belangrijk.

Voldoet een babydrager niet aan alle bovenstaande punten, dan is het een niet-ergonomische drager en doe je er geen goed aan om je kindje daarin te dragen. Twijfel je of jouw gekozen draagzak of drager ergonomisch is? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via e-mail. Je krijgt altijd persoonlijk advies waarbij ergonomisch dragen het meest belangrijk is.